От 1 септември 2023 г. отпадат таксите за обслужване и теглене

...
От 1 септември 2023 г. отпадат таксите за обслужване и теглене
Коментари Харесай

Банките няма да ни таксуват, ако теглим заплатата си на гише или от банкомат, но при едно условие

От 1 септември 2023 година отпадат таксите за обслужване и изтегляне от базова сметка, в която постъпват трудови хонорари и обществени помощи. Промяната в Закона за платежните услуги и системи беше гласувана от Народното събрание, по време на второто четене на текстовете от законопроекта за държавния бюджет за 2023 година. Депутатите одобриха и още една основна смяна в тази посока, а именно трудовите хонорари в компании с над 100 души личен състав да се изплащат единствено по банков път. 

Идеята е хората, които получават средства от трудови хонорари, пенсии, помощи, компенсации по обществено обезпечаване, обществено подкрепяне, стипендии за възпитаници, студенти и докторанти, да имат сметка, по която да не се начисляват няма никакви банкови такси - такса обслужване и такса изтегляне. Важно е да отбележим, че такси за изтегляне няма да се удържат само, когато банкоматът е благосъстоятелност на банката, само че не и когато се теглят суми от устройства, различни от тези на обслужващата банка.

Такси няма да се начисляват и когато по сметка за съществени интервенции се правят интервенции по разпореждане на титуляра, в това число и изтегляне на суми в брой, за тях не се заплащат такси, когато са за сметка на получените средства. 

Платежна сметка по съществени интервенции е вид, който към този момент съществува в Закона за платежните институции и се предлага и сега от банките у нас, само че те са задължени да поддържат " допустими " такси. Също по този начин, съгласно текстовете на закона банките имат право да откажат откриването на такава сметка, в случай че клиентът към този момент има същия тип или различен тип банкова сметка. 

А какви са таксите сега?

Към момента средната такса за обслужване на разплащателна сметка в офис на банката е 3.73 лева./месечно, а при издадена дебитна карта към сметката - 2.37 лева./месечно.

Тегленето на пари в брой (до 1 000 лева.) от разплащателна сметка в офис на банката коства средно 3.55 лева или 0.58% от сумата (минимум 6.50 лева.), а от банкомат на банката 0.29 лева или 0.13% от сумата (минимум 0.30 лева.). 

Тегленето от банкомат на банка, друга от обслужващата е доста по-скъпо - 1.10 лева или 0.18% от сумата (минимум 1.39 лева.).

Европейски Съюз от години предизвиква прекосяването от кеш към банкови преводи

за секване както на прането на пари, по този начин и на злоупотребите при заплащането на трудовите хонорари.

В България е въведен оптимален размер на заплащанията в брой от 10 000 лева, но например в Гърция той е едвам 500 евро. Във Франция и Италия е надлежно 1000 евро и 3000 евро. Тези предели засягат и заплащането на заплати.

Има обаче и страни като Австрия, Германия и Ирландия, в които заплащанията в брой не са лимитирани. Плащането на заплати " на ръка " в общи линии не се преследва - стига да е съпроводено със съответната отчетност.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР